NOTESSIDAN

Allt om Lotus Notes & Domino
iPhone och iPod Touch
Min nya leksak är en iPod Touch. själv har jag svårt att förstå hur den kunnat undgå mig alla dessa år som den funnits. jag fullkomligt älskar den och nu står en iPhone på önskelistan.

Här är lite bra fakta att känna till innan du själv springer och köper en.

 • En iPhone (8Gb) kostar med kontantkort mellan 6000-8000 SEK.

 • En iPod Touch (8gb) kostar ca 2000 SEK

 • En Touch saknar Telefon, GPS och Kamera

 • Iphone och Touch finns med 8Gb, 16Gb eller 32Gb minnesstorlek

 • Ipone och Touch har bara 3 knappar. en för att hantera applikationer och 2 för att höja och sänka ljudet, allt annat styrs via beröring av skärmen med fingret.

 • Eftersom iPhone har GPS så vet den var du befinner dig och kan då peka ut din plats på Google maps eller hitta vänner som befinner sig nära

 • En iPhone är alltid som standard operatörslåst, för tillfället är det bara Telia och Telenor/Halebop som säljer den och som man kan ringa med.

 • Applikationer eller andra filer kan endast skickas till enheterna via iTunes. (iTunes är gratis)

 • Det finns möjlighet att hacka enheterna för att undgå kopplingen mot iTunes, detta kallas "jailbreak" och innebär att man lägger in ett förändrat OS på enheter. detta "jailbreak" finns att ladda ner gratis för både iPhone och Touch. när detta är gjort kan man köra "appar" som inte finns på iTunes eller med iPhone så kan man ringa med valfri operatör.

 • Om man har en Touch kopplar man upp sig via WiFi och har man en iPhone så kan man välja 3G eller Wifi

 • Det finns massor av applikationer eller spel att ladda ner och det kommer mer hela tiden. en del är gratis andra kostar (tex. 7kr) nedladdningen sker direkt i enheten eller via iTunes.

 • Man kan utan att ladda ner något surfa med Safari, titta på youtube, kolla vädret mm. om man laddar ner lite "appar" så öppnas nya möjligheter, bland annat finns appar för Eniro, Wikipedia, Hitta, Arla, Twitter, Facebook, Tv Guide, Linked in, Prisjakt, Aktier, Google Maps mfl.

 • Det finns även "appar" för tex kunna styra sin TV eller stereo, själv kan jag styra min Squeezebox Boom eller en valfri dators iTunes via Touchen. jag lyckades faktiskt också sätta på en film på tv'n med Tochen från soffan som ligger på min NAS via en app som heter PlugPlayer

 • Dom flesta av google's tjänster är redan anpassade för iPhone och Touch. dessutom så konverterar Google sökmotor automatiskt websidor till iPhone format.

 • Den inbyggda Mail, Kalender och kontakter kan lätt synkas med din gMail och google Calender.

 • Det finns ingen inbyggd radio i varken iPhone eller Touch men man kan spela webradio antingen via podcast eller via Sveriges Radios webradio app eller någon annan radiokanal med hjälp av en annan applikation "fStream"

 • en något anpassad version av Webläsaren Safari finns i enheten. med denna kan man öppna i stort sätt vilka websidor som helst.

 • iPod Touch finns i 2 generationer/utgåvor, den första generationen (1G) saknade högtalare.

 • Själv kör jag min Touch via Wifi både hemma och på jobbet, enheten hittar själv rätt trådlösa nät och kopplar upp sig automatiskt.

 • Andra generationens Touch har Bluetooth, men operativet stödjer det inte ännu, kommer till sommaren i OS 3.

 • För att utveckla applikationer till iPhone och Touch behöver man en Mac dator med Mac OS X 10.5.5 samt iPhone SDK. man kan dock bygga websidor med windows. om man byggt en applikation så kan man skicka den för godkännande till Apple. om den blir godkänd och den kostar pengar så får utvecklaren 70% av intäkterna.

 • Båda enheterna laddas via USB, batteritiden är väl dess störtsa nackdel tycker jag

 • Man kan inte köra flera applikationer samtidigt, när man är klar med en applikation så trycker man på knappen och man tas till startsidan för att kunna öppna en annan applikation. anledningen till att detta stöd inte finns sägs vara för att batteriet skulle ta slut på nolltid. detta innebär alltså att man tex inte kan lyssna på webradio och surfa samtidigt. (däremot går den inbyggda MP3 spelaren som ett eget task)

 • Ett nytt OS v3 är på gång till både iPhone och Touch , släpps sommaren 2009. Touchanvändare kan köpa det nya OS:et för ca 100 SEK och får då tillgång till massor av nya funktioner.


Med den inbygga Safari webläsaren kan man alltså titta på vilka websidor som helst, men eftersom skärmen är mindre än websidorna så kan det ibland blir lite smått att läsa. det finns funktioner för att zooma in en websida och scrolla i alla riktiningarna. men det absolut trevligaste är om websidan är anpassad för iPhone/Touch formatet.

Det finns lite olika tekniker för att bygga en websida för dessa enheter, en av dom heter iui. det finns även ett projekt på openntf där någon har byggt en agent som automatiskt konverterar en Lotus Notes vy till en iPhone websida med hjälp av just iui.

Agenten finns att ladda ner här nedan: iuiview för att konvertera en ketegoriserad vy till iPhone/Touch format. bilderna nedan visar ett exempel på hur dett kan se ut om man lägger agenten i Notes 85 hjälpen och sedan styr "Safari" till att öppna agenten.

Bilden visar kategor1 i en vy i Domino Designer Help 8.5 sedd med en iPod TouchBilden visar kategor2 i Domino Designer Help 8.5 sedd med en iPod TouchBilden visar ett document i Domino Designer Help 8.5 sedd med en iPod TouchBilden visar startsidan i Lotus iNotes i en iPod TouchBilden visar applikationen PrisjaktBilden visar en av mina startsidor

Spring och köp, både iPhone och Touch är värd varenda krona. 5 av 5 möjliga i betygRelevanta Poster på Notessidan:Publicerad 2009-03-18 | Kommentarer: 4 | Läsningar: 2606
Kommentarer

Fredrik Stöckel ( 2009-03-18 23:08:11 )
Bra sammanställning!

Daniel A Johansson ( 2009-03-19 07:46:12 ) Websida
Trevlig sammanställning dock med ett litet fel.

Åtminstonde iPhone (vet inte hur det är med touch) har 4 knappar (och en switch för att sätta den i ljudlös) hem-knappen, låsknappen, och 2 volymknappar.

Sen bör det noteras att jailbreak inte låser upp operatörslås utan man också måste installera yellowsnow (Som jag tror fungerar på alla versioner men som kan sluta fungera om man gör en icke-jailbreak uppgradering)

Däremot ger jailbreak möjlighet att tillsammans med programmet backgrounder köra applikationer i bakgrundren (så länge resurserna tillåter, blir det dåligt med resurser kan applikatioenen bli avstängd i alla fall)
Thomas Adrian ( 2009-03-19 21:54:05 ) Websida
Tack Daniel.
Touchen har också fyra knappar.

/Thomas
Andrei Kouvchinnikov ( 2009-04-09 12:27:37 ) Websida
De som vill ta en skärmdumpsbild av iPhones skärm kan göra det enkelt genom att trycka in Hem knappen samtidigt som man trycker på Lås knappen. Bilden spars i Bildgalleriet. Att ta en bra bild av iPhone med fotokamera är inte det enklaste ;)

iPhone webbapp för Sametime chat: http://www.stwidget.com/ggljoke/Sök på Notessidan
Thomas Adrian
ThomasCertifierad utvecklare och administratör inom Notes & Domino

Kontakta migSenaste Sökningarna på Notessidan
Sön - sharepoint (R:1)
Sön - räkna and antal and besökare (R:0)
Sön - browser (R:17)
Sön - stoppar and mail (R:1)
Sön - korrupt (R:3)
Sön - böcker (R:0)
Sön - kalendern (R:12)
Sön - feature (R:15)
Sön - print and mime (R:2)
Sön - länka (R:0)
Sön - databasen (R:94)
Sön - access (R:47)
Sön - outlook (R:15)
Sön - webanvändare (R:0)
Sön - google and maps (R:6)
Sön - juffe (R:2)
Sön - uidoc.print (R:1)
Sön - java and lotusscript (R:26)
Sön - besök (R:0)
Databasstatistik Blogg
Uppdateras var 15:e Minut

Antal Poster:562
Antal Kommentarer: 1499
Alla sidvisningar idag:
Unika Besökare idag:
Databasstorlek: 116,75Mb
Fixup: 2020-05-23 00:30:10
FT:2020-05-24 23:03:29
DB Procent använd: 98,1
Antal Agenter: 42
Antal Formulär: 65
Antal Vyer: 60
Antal Dokument: 8240
Antal Image Resources: 108
Antal Subformulär: 18
Antal Scriptbibliotek: 11
Totalt Antal Designelement: 576
Antal Attachments: 158
Antal Konflikter: 0
Server version 1: 452
Server version 2: Release 11.0.1|March 21, 2020
Server Plattform: Windows/64
Ändrad: 2020-05-24 23:55:22
Server Tidszon: Z=-1$DO=1$DL=3 -1 1 10 -1 1$ZX=133$ZN=W. Europe
Region:
Kommentarsspam Idag: 43
Kommentarsspam Totalt: 21419


BlogRankers.com

Top Sites at iWEBTOOL.com

Fight Spam! Click Here!

Bloggtoppen.se

Listed on BlogShares

Increase website traffic

Top Internet Blogs

Site Checker