NOTESSIDAN

Allt om Lotus Notes & Domino
Så här sätter du upp spamskydd i Domino
Att sätta upp spampostfiltrering på en Dominoserver är faktiskt en väldigt lätt sak, fyll i lite fält i DD och starta om så funkar det, fast man bör komma ihåg att hantera spam är inget man gör 1 gång och sen funkar det för alltid. Eftersom den som vissa betraktar som spamavsändare inte behöver vara det för andra.

Man kan få ett bra skydd bara genom att använda sig av gratis listor på webben. följ mina råd nedan och du är en bra bit på väg. Om jag refererar till fält som ska fyllas i nedan så finns dessa i konfigurationsdokumentet i DD.

 • Sätt fältet DNS Blacklist Filter till Enabled för att slå på blacklistorna och lägg till följande addresser i blacklist fältet: sbl-xbl.spamhaus.org,bl.spamcop.net,dul.dnsbl.sorbs.net,list.dsbl.org
  Sätt Desired Action till "Log and Reject Message" eller "Log and Tag Message" (se nedan för skillnaden)

 • Verison 6 och version 7 har stöd för upptaggning av alla mail som klassats som spam, detta innebär att alla dessa mail får fältet "$DNSBLsite" satt till den spamsite som avsändaren hittades i. Detta fält sätts om man satt Desired Action ovan till "Log and Tag message."

 • Om man väljer valet "Log and Reject message" kommer servern aldrig släppa in mailet och servern kommer att skicka en felrapport till avsändaren. Om avsändaren av notifieringsmailet inte finns kommer notifieringsmailet att antagligen att tas bort.(det blir inte ett dött mail iallfall)

 • Se till att fältet "Verify Connecting hostname in DNS" är Disabled.

 • Se till att fältet "Verify senders domain in DNS" är Enabled, för att låta servern kolla så att avsändardomänen verkligen finns i DNS:en.(annars kommer man aldrig kunna svara på mailet och det är då alltså ett spam mail).

 • Se till att fältet "Verify local domain recipients exist in DD" är satt till Enabled för att låsta servern kolla så att mottagaren verkligen finns i DD.

 • Om man kör Domino version 6 så har man fortfarande en stor begränsing när det gäller spamskydd eftersom den inte stödjer s.k whitelists. Whitelists används för att tillåta domäner som ligger i blacklist. dvs Whitelists går före Blacklists.

 • Med version 6 kan man inte skicka mail som klassats som spam till en annan databas eftersom det inte finns något val för detta under "Rules" i DD. en stor brist tyvärr, men det finns andra sätt, se nedan.

 • Med version 7 kan man sätta upp en roll i DD som skickar alla mail till en spamdatabas om man vill ha central koll på alla spammail. ett speciellt blacklist val finns när man skapar roller där man kan skicka upptaggade mail innehållande tex "sbl-xbl.spamhaus.org" till en en spamdatabas. (Administratören kommer nog iof att tröttna på att titta till alla mail som kommer in där)

 • Om man kör R6 men ändå vill ha koll på vilka spam som stoppats av servern så kan man använda valet "Log and Tag message" och skapa en event notifiering och logga till en speciell statrepdatabas. (finns en technote på Lotussupport hur man gör detta) servern kommer då att logga ett dokument i statrepdatabasen för varje gång servern taggat upp ett mail som spam. Man får inte tillgång till mailet men iallafall avsändare och mottagare.

 • Vill man se hur många mail som respektive spamdomän stoppat på Dominoservern kan man skriva följande på Dominokonsolen: "show stat smtp"

 • Man kan om man vill låta användarna själva bedömma om inkommande post är spam eller inte genom att skapa en agent i mailmallen som sen trycks ut till alla mailfiler. agenterna ska då kolla efter fältet "$DNSBLsite" och skicka dessa mail till användarnas spamfolder i deras mailboxar. (finns exempelscript för hur man gör detta på lotus support)


Lycka till !Relevanta Poster på Notessidan:Publicerad 2006-09-08 | Kommentarer: 6 | Läsningar: 3061
Kommentarer

Peter von Stöckel ( 2006-09-11 10:16:44 ) Websida
Hej Thomas! Måste ta tillfället i akt och korrigera en liten miss. I punkt tre så skriver du att servern kommer att skicka en felrapport till avsändaren. Detta stämmer inte. Servern kommer att lämna ett felmeddelande av typen "Permanent failure" direkt i SMTP-konversationen. Avsändande mailserver försöker förmodligen skicka ett mail till avsändaren om att det har uppstått ett fel, men det har ju inte med mottagande server att göra.
Thomas Adrian ( 2006-09-11 15:28:44 ) Websida
Bra Peter, Den punkten svävade ju lite i luften som du såg. Nu lärde jag mig nåt. (tror jag) tänk att det finns permanenta fel :-)


Hälsningar
Thomas
Konsulten ( 2006-09-13 04:10:35 )
Tyvärr är det lätt hänt att även stora ISP:er blir spamcoppade och då kan inte en del av kunderna maila till dig innan detta är borttaget vilket brukar leda till att de surnar till (ibland rejält och köper av någon annan. ..)

Sophos kostar pengar men är en bättre lösning.


Tommy.J. ( 2006-11-10 18:59:16 ) Websida
Hej!

Har en del som nyttjar/relayar via min smtp för att skicka mail och mycket troligt spam...

Tog det lungt... länge...

Men så igår gick det inte att skicka mail, märkte att jag blivit svartlistad, Arrgghh!


Men som tur är hittade jag till slut första hjälpen här!!!
Sökte också på "relay" här, och hittade lite till :-))

En bra början som sagt.

Mycket Tack, Thomas.


Tommy Axlinder ( 2007-02-22 22:56:04 ) Websida
Hej

Ett ytterligare bra komplement till all spam är att köra grålistning. Grymt enkelt att implementera och reducerar spam trafiken till nästan ingenting. Läs mer på http://projects.puremagic.com/greylisting/. Exempel på bra program finns på http://assp.sourceforge.net/

mvh
Tommy
Juffe ( 2007-03-18 13:11:53 ) Websida
Ville bara tacka för en bra och kortfattad dokumentation.Sök på Notessidan
Thomas Adrian
ThomasCertifierad utvecklare och administratör inom Notes & Domino

Kontakta migSenaste Sökningarna på Notessidan
Sön - sharepoint (R:1)
Sön - räkna and antal and besökare (R:0)
Sön - browser (R:17)
Sön - stoppar and mail (R:1)
Sön - korrupt (R:3)
Sön - böcker (R:0)
Sön - kalendern (R:12)
Sön - feature (R:15)
Sön - print and mime (R:2)
Sön - länka (R:0)
Sön - databasen (R:94)
Sön - access (R:47)
Sön - outlook (R:15)
Sön - webanvändare (R:0)
Sön - google and maps (R:6)
Sön - juffe (R:2)
Sön - uidoc.print (R:1)
Sön - java and lotusscript (R:26)
Sön - besök (R:0)
Databasstatistik Blogg
Uppdateras var 15:e Minut

Antal Poster:562
Antal Kommentarer: 1499
Alla sidvisningar idag:
Unika Besökare idag:
Databasstorlek: 116,75Mb
Fixup: 2020-05-23 00:30:10
FT:2020-05-24 23:03:29
DB Procent använd: 98,1
Antal Agenter: 42
Antal Formulär: 65
Antal Vyer: 60
Antal Dokument: 8240
Antal Image Resources: 108
Antal Subformulär: 18
Antal Scriptbibliotek: 11
Totalt Antal Designelement: 576
Antal Attachments: 158
Antal Konflikter: 0
Server version 1: 452
Server version 2: Release 11.0.1|March 21, 2020
Server Plattform: Windows/64
Ändrad: 2020-05-24 23:55:22
Server Tidszon: Z=-1$DO=1$DL=3 -1 1 10 -1 1$ZX=133$ZN=W. Europe
Region:
Kommentarsspam Idag: 43
Kommentarsspam Totalt: 21419


BlogRankers.com

Top Sites at iWEBTOOL.com

Fight Spam! Click Here!

Bloggtoppen.se

Listed on BlogShares

Increase website traffic

Top Internet Blogs

Site Checker