NOTESSIDAN

Allt om Lotus Notes & Domino
En post om Bilder, Bildspel och Video
Här kommer en lite annorlunda post...

Jag vet inte hur många timmar jag spenderat genom åren för att hitta dom bästa programmen för Bild och Video. Det känns som jag laddat ner trialversioner av nästan varenda bild, video och bildspelsprogram. Med denna post vill jag dela med mig av mina erfarenheter på området.

 • Alla filmer har någon sorts "encoder". För att spela upp filmer på sin dator behöver man en decoder (avkodare) vissa decoders följer med Windows andra måste man ladda hem för att det ska funka. Det går att hitta decoders för i stort sätta alla format gratis på internet.

 • För att ta reda på vilken encoder en viss film har använd AVICodec.

 • För att konvertera en film till något annat format rekommenderar jag TMPGEnc Plus , men det finns gratisprogram för detta också.

 • För att redigera video rekommenderar jag Adobe Premiere eller Adobe Premiere Elements, jag har testat många andra som tex Pinnacle Studio, Avid, Moviemaker, MyDVD från Sonic samt några Ulead produkter men dom faller alla på prestandaproblem eller brist på funktioner.(i alla fall för mitt behov)

 • För att göra snygga bildspel använd Adobe Photoshop Elements 4.

 • Jag har nästan 15.000 bilder på min dator. bästa programmet för att ha kontroll över alla sina bilder är Adobe Photoshop Elements 4. man hittar nya funktioner varje gång man använder det, det finns funktioner som gör att man lätt kan tagga upp bilder baserat på motiv. dvs man kan säga till programmet att hitta alla ansikten i alla bilder och sen är det lätt att tagga upp dessa med namn. Dessutom kan man skapa olika kataloger, jag har tex. skapat 1 katalog för varje år och i varje katalog kan jag sen tagga upp bilderna baserat på kvalitet , motiv eller valfria taggar. jag tycker faktiskt Photoshop Elements Organizer är mycket bättre än Adobe Photoshop Bridge.

 • Pinnacle Studio kan göra bildspel i mpg1/2 format men jag tycker gränssnittet är lite krångligt och man får ingen bra överblick över alla sina bilder. Dessutom blir det ganska segt när man man lagt till många bilder eller långa filmer

 • Microsoft Moviemaker (Gratis med windowsXP), Microsoft Photostory (Gratis med Windows) och Adobe Photoshop Elements 4 gör bildspel enbart i WMV format. (behöver konverteras till tex MPG för att spelas på andra medier än sin dator).

 • För att hitta massor av information om Video och format besök VideoHelp.com.

 • Har du mycket Filmer och Bilder på tex. dina barn skaffa en Tvix Hårddiskspelare som du kopplar till Tv:n, tanka över allt du har via USB 2.0. Tvix stödjer dom flesta gällande format idag såsom JPG, MPG1, MPG2, AVI, XVID, DIVX, ISO, mfl. - Funkar bra att sitta i soffan med fjärrkontrollen och hoppa mellan filmerna på tvixhårddisken, dessutom behöver man inte samlas vid datorn längre för att se bilder eller filmer.

 • Har du mycket bilder, gör ett bildspel med mp3 musik och använd Pan & Zoom effekter, blir hur tufft som helst. dessa kan man om man vill sen bränna som VCD och spela på sin DVDspelare, eller på tvix:en.

 • För Bildbehandling, Manipulering, Montage, Kollage etc så är det inget som slår Adobe Photoshop. eller för all del Adobe Photoshop Elements. Vill du lära dig mer om bildbehandling i Photoshop eller Photoshop Elements läs Mattias guider på svenska eller se han videofilmer. Har du inte råd att köpa bildbehandlingsprogram så finns det några gratisalternativ såsom Gimp, Picasa eller CPicture

 • Om du fortfarande framkallar dina digitala bilder, glöm det, skaffa en Photoskrivare, jag kan rekommendera Canon IP5200R. Köp sen riktigt Photopapper tex Canon Photo Paper Pro, några ramar från IKEA och lär dig Photoshop så har du fixat en komplett bildstudio hemma med nya bilder på väggarna varje månad. Bilderna blir lika bra som på labbet.

 • Om du är trött på sunkiga digitalbilder så vill jag också rekommendera en kamera: Canon 350D, en suvurän spegelreflexkamera som tar otroligt bra digitalbilder för sin prisklass.

 • Om man har mycket egenfilmade filmer eller bildspel, gör en DVD i tex Premiere Elements. Hobbyprogrammen för att göra DVD menyer är mycket bättre idag än för några år sedan.

 • DVD är egentligen bara en filstruktur med filer, dvs om man har en mjukvara som kan spela DVD så behöver man inte bränna skivan utan man kan läsa direkt från disk. tex PowerDVD. Dom flesta videoredigeringsprogram klarar att skriva till disk istället för att bränna direkt. Själv har jag inte en enda fysisk DVD hemma, allt ligger på hårddiskar som iso filer (nästan ialla fall), sen spelar jag upp dom med powerdvd eller tvix:en, kan det bli smidigare ?

 • Nästa alla videoredigeringsprogram idag använder sig av tidslinjer för redigering. dvs man lägger sina filmklipp, ljud eller effekter på en eller flera horisontella linjer. Med detta koncept blir det lätt att klippa , lägga på effekter eller tex. lägga en film i en annan film. riktigt kul när man lärt sig det.

 • Behöver du spela in filmer över vad som händer på datorskärmen så tycker jag Camtasia är det bästa programmet med det finns bra gratisprogam som tex wink

 • Vill du lära dig mer om Fotografering, besök Fotosidan och gå med i deras forum, eller kanske till och med lägg upp bilder som andra kan kritisera, det är ett bra sätt att lära sig både bildbehandling och fotografering.

 • När man pratar om högupplösta bilder så menar man upplösningen på bilden för tryck eller printning. dvs det finns ingen anledning att ha en högupplöst bild för visning på datorskärm om det inte finns anledning att printa den. en högupplöst bild har upplösning 300pixlar/tum eller mer.

 • Om du har en digitalkamera med tex 5megapixlar gör inte misstaget att minska ner kavaliten eller pixlarna i kameran, En fördel med många pixlar är att man kan ta ut delar av bilder och ändå få en bra storlek vid printning.

 • En del digitalkameror har idag stöd för s.k RAW format, det är ett alternativ till att spara sina bilder i JPG format. Genom att spara sina bilder i RAW format så kan man vara säker på att kameran inte manipulerat bilderna med tex ljus eller kontrast. nackdelen är att bilderna blir större i storlek eftersom man också förlorar JPG komprimeringen.  Relevanta Poster på Notessidan:Publicerad 2006-08-26 | Kommentarer: 3 | Läsningar: 8531
Kommentarer

Monica Johnsson ( 2007-11-15 04:51:20 )
Tusen tack för att Du delar med dig av dina kunskaper! Det har blivit rena julafton för mig tack vare jag hittade denna sidan! Mycket bra råd och tips med alla länkar! Precis vad jag sökte.
Gärna mer sådant.

free software download ( 2017-01-10 20:08:24 )

Village Talkies ( 2020-04-25 06:22:57 )Sök på Notessidan
Thomas Adrian
ThomasCertifierad utvecklare och administratör inom Notes & Domino

Kontakta migSenaste Sökningarna på Notessidan
Sön - sharepoint (R:1)
Sön - räkna and antal and besökare (R:0)
Sön - browser (R:17)
Sön - stoppar and mail (R:1)
Sön - korrupt (R:3)
Sön - böcker (R:0)
Sön - kalendern (R:12)
Sön - feature (R:15)
Sön - print and mime (R:2)
Sön - länka (R:0)
Sön - databasen (R:94)
Sön - access (R:47)
Sön - outlook (R:15)
Sön - webanvändare (R:0)
Sön - google and maps (R:6)
Sön - juffe (R:2)
Sön - uidoc.print (R:1)
Sön - java and lotusscript (R:26)
Sön - besök (R:0)
Databasstatistik Blogg
Uppdateras var 15:e Minut

Antal Poster:562
Antal Kommentarer: 1552
Alla sidvisningar idag:
Unika Besökare idag:
Databasstorlek: 112,25Mb
Fixup: 2020-10-01 00:30:25
FT:2020-10-01 11:51:23
DB Procent använd: 97,4
Antal Agenter: 42
Antal Formulär: 65
Antal Vyer: 60
Antal Dokument: 8350
Antal Image Resources: 108
Antal Subformulär: 18
Antal Scriptbibliotek: 11
Totalt Antal Designelement: 576
Antal Attachments: 158
Antal Konflikter: 0
Server version 1: 452
Server version 2: Release 11.0.1|March 21, 2020
Server Plattform: Windows/64
Ändrad: 2020-10-01 13:19:53
Server Tidszon: Z=-1$DO=1$DL=3 -1 1 10 -1 1$ZX=133$ZN=W. Europe
Region:
Kommentarsspam Idag: 7
Kommentarsspam Totalt: 24793


BlogRankers.com

Top Sites at iWEBTOOL.com

Fight Spam! Click Here!

Bloggtoppen.se

Listed on BlogShares

Increase website traffic

Top Internet Blogs

Site Checker